Połóż naczynie z paellą na stół i pozwól każdemu się częstować, dzięki temu wszyscy się zrelaksuj i będą się lepiej bawić.
Składniki:
- 60ml/ 4 łyżki oliwy
- 225g morszczuka lub dorsza, bez skóry i pokrojonego na kawałki
- 3 małe kalmary, pokrojone w pierścienie i z posiekanymi mackami
- 1 barwena, filety bez skórki, pokrojone na kawałki (opcjonalne)
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona papryka, bez pestek i pokrojona w paski
- 4 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone
- 225g/ 1 szklanka (z górką) ryżu
- 450ml/ niecałe 2 szklanki bulionu rybnego
- 150ml/ 2⁄3 szklanki białego wina
- 75g/ 3⁄4 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 4-5 nitek szafranu rozmoczone w: 30ml/ 2 łyżkach ciepłej wody
- 115g/ 1 szklanka krewetek, ugotowanych i obranych
- 8 muli, świeżych i umytych
- sól i mielony, czarny pieprz
- 15ml/ 1 łyżka świeżej pietruszki, posiekanej (dla dekoracji)
- plasterki cytryny, do podania
Dla 4 osób:
- Podgrzej 30ml (2 łyżki oliwy) w naczyniu do paelli lub na dużej patelni i dodaj morszczuka lub dorsza, kalmary i barwenę. Smaż wszystko przez 2 minuty, następnie przełóż owoce morze do miski wraz z powstałym sosem i odłóż na później.
- Podgrzej resztę oliwy w naczyniu do paelli i dodaj cebule, czosnek, paprykę. Smaż przez około 6-7 minut, mieszając regularnie aż cebula i papryka zmiękną.
- Dodaj pomidory i duś przez 2 minuty. Następnie dodaj ryż i wymieszaj dokładnie, tak żeby nasiąkł oliwą i gotuj przez 2-3 minuty.
- Dodaj ostrożnie wcześniej przygotowane owoce morza, wraz z sosem, następnie krewetki i mule. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, do momentu, gdy ryż wchłonie bulion, ale dalej będzie wilgotny.
- Ściągnij paellę z ognia, przykryj pokrywką i odłóż na 5 minut, żeby odpoczęła. Posyp wierzch posiekaną pietruszką i podawaj wraz z plasterkami cytryny, którymi można spryskać ryż.