Skip to content
Menu
Inés Ana Chef
  • Strona główna/ Página de inicio
  • Przepisy/Recetas
  • Kontakt/Contacto
  • O mnie/Quién soy
Inés Ana Chef

Paella z owocami morza

Opublikowano 16 czerwca 2022

Połóż naczynie z paellą na stół i pozwól każdemu się częstować, dzięki temu wszyscy się zrelaksuj i będą się lepiej bawić.

Składniki:

  • 60ml/ 4 łyżki oliwy
  • 225g morszczuka lub dorsza, bez skóry i pokrojonego na kawałki
  • 3 małe kalmary, pokrojone w pierścienie i z posiekanymi mackami
  • 1 barwena, filety bez skórki, pokrojone na kawałki (opcjonalne)
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryka, bez pestek i pokrojona w paski
  • 4 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone
  • 225g/ 1 szklanka (z górką) ryżu
  • 450ml/ niecałe 2 szklanki bulionu rybnego
  • 150ml/ 2⁄3 szklanki białego wina
  • 75g/ 3⁄4 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 4-5 nitek szafranu rozmoczone w: 30ml/ 2 łyżkach ciepłej wody
  • 115g/ 1 szklanka krewetek, ugotowanych i obranych
  • 8 muli, świeżych i umytych
  • sól i mielony, czarny pieprz
  • 15ml/ 1 łyżka świeżej pietruszki, posiekanej (dla dekoracji)
  • plasterki cytryny, do podania

Dla 4 osób:

  1. Podgrzej 30ml (2 łyżki oliwy) w naczyniu do paelli lub na dużej patelni i dodaj morszczuka lub dorsza, kalmary i barwenę. Smaż wszystko przez 2 minuty, następnie przełóż owoce morze do miski wraz z powstałym sosem i odłóż na później.
  2. Podgrzej resztę oliwy w naczyniu do paelli i dodaj cebule, czosnek, paprykę. Smaż przez około 6-7 minut, mieszając regularnie aż cebula i papryka zmiękną.
  3. Dodaj pomidory i duś przez 2 minuty. Następnie dodaj ryż i wymieszaj dokładnie, tak żeby nasiąkł oliwą i gotuj przez 2-3 minuty.
  4. Dodaj ostrożnie wcześniej przygotowane owoce morza, wraz z sosem, następnie krewetki i mule. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, do momentu, gdy ryż wchłonie bulion, ale dalej będzie wilgotny.
  5. Ściągnij paellę z ognia, przykryj pokrywką i odłóż na 5 minut, żeby odpoczęła. Posyp wierzch posiekaną pietruszką i podawaj wraz z plasterkami cytryny, którymi można spryskać ryż.


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nowe przepisy/

nuevas recetas

  • Crema catalana, czyli krem kataloński
  • Churros
  •   Salmorejo de conejo, czyli duszony królik po kanaryjsku
  • Patatas bravas, czyli wściekłe ziemniaczki
  • Paella z owocami morza

Komentarze/Comentarios

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Archiwa/Archivos

  • czerwiec 2022
  • marzec 2022

Kategorie/Categorías

  • deser
  • owoce morza
  • recetas
  • ryż
  • salmorejo
  • tapas
  • ziemniaki
©2025 Inés Ana Chef | Powered by SuperbThemes & WordPress