Skip to content
Menu
Inés Ana Chef
  • Strona główna/ Página de inicio
  • Przepisy/Recetas
  • Kontakt/Contacto
  • O mnie/Quién soy
Inés Ana Chef

Churros

Opublikowano 17 czerwca 2022

Te słodycze stały się popularne w smażonej wersji. Są to duże paski ciasta, następnie krojone na kawałki i sprzedawane. Podawaj tę domową wersję z płynną czekoladą lub mocną kawą.

Składniki na 12-15 sztuk:

  • 200g/ 1¾ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 60ml/ 4 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • drobny cukier do wypieków i cynamon w proszku do obtoczenia
  • duża ilość oleju, do smażenia
  1. Przesiej mąkę, sól i cukier na talerz lub kawałek papieru. Podgrzej 250ml (1 szklankę) wody w garnku, wraz z oliwą lub olejem słonecznikowym, aż zacznie się gotować.
  2. Wsyp mąkę i wymieszaj przy użyciu drewnianej łyżki aż masa będzie zwarta. Pozostaw do ostygnięcia na dwie minuty.
  3. Dodaj jajko i wymieszaj aż masa będzie gładka. Natłuść dużą blachę. Przesyp dużą ilość cukru na talerz i wymieszaj go ze szczyptą cynamonu w proszku.
  4. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z tylką o średnicy 1cm. Na blachę kolejno wyciskaj ciasto w kształcie pierścieni lub litery S.
  5. W rondlu o wysokości 5cm rozgrzej olej do 168°C lub do momentu gdy kawałek ciasta wrzucony do oleju wypływa od razu na powierzchnię, skwiercząc.
  6. Za pomocą naoliwionej metalowej szpatułki włóż kilka churros do oleju i smaż je 2 minuty aż będą wyraźnie przyrumienione.
  7. Odsącz je na ręczniku papierowym i następnie obtocz w cukrze z cynamonem. Nie trzymaj ich w cieple. Usmaż resztę churros w ten sposób i podawaj od razu.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nowe przepisy/

nuevas recetas

  • Crema catalana, czyli krem kataloński
  • Churros
  •   Salmorejo de conejo, czyli duszony królik po kanaryjsku
  • Patatas bravas, czyli wściekłe ziemniaczki
  • Paella z owocami morza

Komentarze/Comentarios

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Archiwa/Archivos

  • czerwiec 2022
  • marzec 2022

Kategorie/Categorías

  • deser
  • owoce morza
  • recetas
  • ryż
  • salmorejo
  • tapas
  • ziemniaki
©2025 Inés Ana Chef | Powered by SuperbThemes & WordPress