Te słodycze stały się popularne w smażonej wersji. Są to duże paski ciasta, następnie krojone na kawałki i sprzedawane. Podawaj tę domową wersję z płynną czekoladą lub mocną kawą.
Składniki na 12-15 sztuk:
- 200g/ 1¾ szklanki mąki
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 60ml/ 4 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1 jajko, roztrzepane
- drobny cukier do wypieków i cynamon w proszku do obtoczenia
- duża ilość oleju, do smażenia
- Przesiej mąkę, sól i cukier na talerz lub kawałek papieru. Podgrzej 250ml (1 szklankę) wody w garnku, wraz z oliwą lub olejem słonecznikowym, aż zacznie się gotować.
- Wsyp mąkę i wymieszaj przy użyciu drewnianej łyżki aż masa będzie zwarta. Pozostaw do ostygnięcia na dwie minuty.
- Dodaj jajko i wymieszaj aż masa będzie gładka. Natłuść dużą blachę. Przesyp dużą ilość cukru na talerz i wymieszaj go ze szczyptą cynamonu w proszku.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z tylką o średnicy 1cm. Na blachę kolejno wyciskaj ciasto w kształcie pierścieni lub litery S.
- W rondlu o wysokości 5cm rozgrzej olej do 168°C lub do momentu gdy kawałek ciasta wrzucony do oleju wypływa od razu na powierzchnię, skwiercząc.
- Za pomocą naoliwionej metalowej szpatułki włóż kilka churros do oleju i smaż je 2 minuty aż będą wyraźnie przyrumienione.
- Odsącz je na ręczniku papierowym i następnie obtocz w cukrze z cynamonem. Nie trzymaj ich w cieple. Usmaż resztę churros w ten sposób i podawaj od razu.