Ten pyszny deser to połącznie crème caramel i crème brûlèe. Jego smak nie jest tak intensywny jak smak crème brûlèe, ale jest pokryty podobną warstwą karmelu.
Składniki:
- 475ml/ 2 szklanki mleka
- skórka z ½ cytryny
- 1 laska cynamonu
- 4 żółtka
- 105ml/ 7 łyżek drobnego cukru do wypieków
- 1½ łyżki mąki kukurydzianej
- tarta gałka muszkatołowa, do posypania
Na 4 osoby:
- Wlej mleko do garnka wraz ze skórką cytryny i laską cynamonu. Doprowadź mleko do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wyciągnij cynamon i skórkę z cytryny. Ubij żółtka do białości, wraz z 45ml (3 łyżki) cukru. Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
- Wlej do żółtek kilka łyżek ciepłego mleko i wymieszaj. Wlej wszystko do reszty mleka. Gotuj na wolnym, ciągle mieszając, przez około 5 minut, aż masa będzie gęsta i gładka. Nie pozwól, żeby masa się zagotowała. Nie powinno się wyczuwać smaku mąki kukurydzianej.
- Przełóż krem do 4 kokilek o średnicy 13 cm. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia i włóż kokilki do lodówki, jeśli jest taka możliwość na całą noc, aby krem stężał.
- Przed podaniem, dobrze rozgrzej piekarnik włączony na opcję grill. Krem w każdej kokilce posyp 15ml (1 łyżka) cukru z odrobiną gałki muszkatołowej. Wstaw do piekarnika tuż pod grzałkami i pozostaw, aż cukier się skarmelizuje. Wystarczy kilka sekund. Przed podaniem ostudź przez kilka minut krem (warstwa karmelu będzie chrupiąca tylko przez około 30 minut).