Nazwa tego dania, mówi wiele, wzięła się z jego silnie pikantnego smaku. Zawsze można zmniejszyć ilość ostrej papryczki w zależności od gustu.
Składniki:
- 1kg młodych ziemniaków
- 60ml/ 4 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 15ml/ 1 łyżka sosu pomidorowego
- 200g krojonych pomidorów z puszki
- 15ml/ 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 2-3 małe, papryczki chili, bez pestek i posiekane lub 1-2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i mielony, czarny pieprz
- gałązka świeżej pietruszki (dla ozdoby)
Na 4 osoby:
- Gotuj ziemniaki w skórce przez około 10-12 minut lub do momentu, gdy zaczną mięknąć. Odcedź ziemniaki przy użyciu łyżki cedzakowej i pozostaw do ostygnięcia. Przekrój ziemniaki na połowę i odłóż na później.
- Rozgrzej oliwę w dużej patelni i wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez około 5-6minut. Dodaj sos pomidorowy, pomidory z puszki, ocet, paprykę chili i słodką paprykę. Gotuj przez 5 minut.
- Dodaj ziemniaki i dobrze wymieszaj, tak żeby sos pokrył ziemniaki. Przykryj i gotuj przez 8-10 minut lub do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Posól, popieprz i przełóż na wcześniej podgrzaną tackę. Podawaj przystrojone pietruszką.