Skip to content
Menu
Inés Ana Chef
  • Strona główna/ Página de inicio
  • Przepisy/Recetas
  • Kontakt/Contacto
  • O mnie/Quién soy
Inés Ana Chef

  Salmorejo de conejo, czyli duszony królik po kanaryjsku

Opublikowano 17 czerwca 2022

W tym dobrze doprawionym daniu interesującą alternatywą dla kurczaka są małe kawałki królika. Można je znaleźć w supermarkecie, już pokrojone i zapakowane. Podawaj to danie z prostą sałatką z dressingiem.

Składniki:

  • 675g królika w kawałkach
  • 300ml/ 1¼ szklanki białego, wytrawnego wina
  • 15ml/ 1 łyżka octu winnego sherry
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 90ml/ 6 łyżek oliwy
  • 175g cebuli perłowej, obranej, w całości
  • 1 papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 150ml/ ⅔ szklanki bulionu z kurczaka
  • sól i mielony, czarny pieprz
  • gałązki pietruszki, świeże, dla ozdoby (opcjonalnie)

Wskazówki szefa kuchni:

Jeśli wolisz możesz przełożyć potrawkę na blaszkę i włóż do piekarnika na 180°C (Gaz ustawiony na 4) na jakieś 50 minut lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Na 4 osoby:

  1. Włóż królika do miski. Dodaj wino, ocet, zioła i przemieszaj. Przykryj i odłóż, żeby mięso marynowało się przez kilka godzin lub na całą noc.
  2. Odcedź królika, zachowując marynatę i wysusz mięso ręcznikiem papierowym. Rozgrzej oliwę w garnku lub dużej patelni. Dodaj królika i smaż go aż zbrązowieje z każdej strony. Dobrze go odsącz. Usmaż cebule aż zaczną nabierać koloru.
  3. Wyciągnij cebule z garnka i dodaj papryczkę chili, czosnek i paprykę w proszku. Mieszaj przez minutę. Dodaj marynatę i bulion, przypraw solą i pieprzem.
  4. Włóż królika z powrotem do garnka wraz z cebulą. Doprowadź wywar do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut aż królik będzie miękki. Jeśli chcesz, podaj salmorejo ozdabiając go listkami świeżej pietruszki.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nowe przepisy/

nuevas recetas

  • Crema catalana, czyli krem kataloński
  • Churros
  •   Salmorejo de conejo, czyli duszony królik po kanaryjsku
  • Patatas bravas, czyli wściekłe ziemniaczki
  • Paella z owocami morza

Komentarze/Comentarios

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Archiwa/Archivos

  • czerwiec 2022
  • marzec 2022

Kategorie/Categorías

  • deser
  • owoce morza
  • recetas
  • ryż
  • salmorejo
  • tapas
  • ziemniaki
©2025 Inés Ana Chef | Powered by SuperbThemes & WordPress