W tym dobrze doprawionym daniu interesującą alternatywą dla kurczaka są małe kawałki królika. Można je znaleźć w supermarkecie, już pokrojone i zapakowane. Podawaj to danie z prostą sałatką z dressingiem.
Składniki:
- 675g królika w kawałkach
- 300ml/ 1¼ szklanki białego, wytrawnego wina
- 15ml/ 1 łyżka octu winnego sherry
- kilka gałązek świeżego oregano
- 2 liście laurowe
- 90ml/ 6 łyżek oliwy
- 175g cebuli perłowej, obranej, w całości
- 1 papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 150ml/ ⅔ szklanki bulionu z kurczaka
- sól i mielony, czarny pieprz
- gałązki pietruszki, świeże, dla ozdoby (opcjonalnie)
Wskazówki szefa kuchni:
Jeśli wolisz możesz przełożyć potrawkę na blaszkę i włóż do piekarnika na 180°C (Gaz ustawiony na 4) na jakieś 50 minut lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Na 4 osoby:
- Włóż królika do miski. Dodaj wino, ocet, zioła i przemieszaj. Przykryj i odłóż, żeby mięso marynowało się przez kilka godzin lub na całą noc.
- Odcedź królika, zachowując marynatę i wysusz mięso ręcznikiem papierowym. Rozgrzej oliwę w garnku lub dużej patelni. Dodaj królika i smaż go aż zbrązowieje z każdej strony. Dobrze go odsącz. Usmaż cebule aż zaczną nabierać koloru.
- Wyciągnij cebule z garnka i dodaj papryczkę chili, czosnek i paprykę w proszku. Mieszaj przez minutę. Dodaj marynatę i bulion, przypraw solą i pieprzem.
- Włóż królika z powrotem do garnka wraz z cebulą. Doprowadź wywar do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut aż królik będzie miękki. Jeśli chcesz, podaj salmorejo ozdabiając go listkami świeżej pietruszki.