Skip to content
Menu
Inés Ana Chef
  • Strona główna/ Página de inicio
  • Przepisy/Recetas
  • Kontakt/Contacto
  • O mnie/Quién soy
Inés Ana Chef

Crema catalana, czyli krem kataloński

Opublikowano 17 czerwca 2022

Ten pyszny deser to połącznie crème caramel i crème brûlèe. Jego smak nie jest tak intensywny jak smak crème brûlèe, ale jest pokryty podobną warstwą karmelu.

Składniki:

  • 475ml/ 2 szklanki mleka
  • skórka z ½ cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 4 żółtka
  • 105ml/ 7 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 1½ łyżki mąki kukurydzianej
  • tarta gałka muszkatołowa, do posypania

Na 4 osoby:

  1. Wlej mleko do garnka wraz ze skórką cytryny i laską cynamonu. Doprowadź mleko do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wyciągnij cynamon i skórkę z cytryny. Ubij żółtka do białości, wraz z 45ml (3 łyżki) cukru. Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
  2. Wlej do żółtek kilka łyżek ciepłego mleko i wymieszaj. Wlej wszystko do reszty mleka. Gotuj na wolnym, ciągle mieszając, przez około 5 minut, aż masa będzie gęsta i gładka. Nie pozwól, żeby masa się zagotowała. Nie powinno się wyczuwać smaku mąki kukurydzianej.
  3. Przełóż krem do 4 kokilek o średnicy 13 cm. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia i włóż kokilki do lodówki, jeśli jest taka możliwość na całą noc, aby krem stężał.
  4. Przed podaniem, dobrze rozgrzej piekarnik włączony na opcję grill. Krem w każdej kokilce posyp 15ml (1 łyżka) cukru z odrobiną gałki muszkatołowej. Wstaw do piekarnika tuż pod grzałkami i pozostaw, aż cukier się skarmelizuje. Wystarczy kilka sekund. Przed podaniem ostudź przez kilka minut krem (warstwa karmelu będzie chrupiąca tylko przez około 30 minut).

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nowe przepisy/

nuevas recetas

  • Crema catalana, czyli krem kataloński
  • Churros
  •   Salmorejo de conejo, czyli duszony królik po kanaryjsku
  • Patatas bravas, czyli wściekłe ziemniaczki
  • Paella z owocami morza

Komentarze/Comentarios

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Archiwa/Archivos

  • czerwiec 2022
  • marzec 2022

Kategorie/Categorías

  • deser
  • owoce morza
  • recetas
  • ryż
  • salmorejo
  • tapas
  • ziemniaki
©2025 Inés Ana Chef | Powered by SuperbThemes & WordPress
Menu
Inés Ana Chef
  • Strona główna/ Página de inicio
  • Przepisy/Recetas
  • Kontakt/Contacto
  • O mnie/Quién soy